miercuri, 2 iulie 2014

Camera tehnica. Dimensiuni, proporții, specificații tehnice. Ce trebuie și ce NU trebuie să conțină

Camera tehnica este o incapere obligatorie in casele individuale, fiind locul unde trebuie amplasate toate masinariile, centralele si aparatele care sustin si asigura buna functionare a utilitatilor din casa.

În camera tehnica se amplaseaza centrala termica, statia de filtrare a apei, statia de purificare, daca este cazul, pompa de apa, boilerul.
 
Tot in camera tehnica se afla robinetii de siguranta, vanele de alimentare si alte componente care tin de particularitatile surselor de energie ale casei – generator, acumulatorul pentru panourile solare si asa mai departe.

Exista cateva reguli de siguranta care trebuie respectate pentru camera tehnica, reguli de care trebuie sa se tina cont inca din momentul in care se realizeaza planul casei. La constructia unei case individuale exista o logica a operatiilor de la cele care inseamna planurile casei, pana la cele care implica constructia si care iau in calcul detalii care tin de modul in care urmeaza sa fie incalzita casa, de amplasarea caloriferelor in casa, de modul de realizare a alimentarii cu apa si asa mai departe.

Toate acestea sunt elemente definitorii si esentiale pentru realizarea camerei tehnice pentru ca in buna masura conditioneaza domensiunea acesteia si modul in care urmeaza sa fie efectiv realizata.

Camera tehnica trebuie pozitionala intotdeauna la parterul casei sau in subsol. Este de dorit ca intre camera tehnica si casa sa nu exista cale de comunicare, iar accesul in camera tehnica sa se faca prin exteriorul casei. Usa de la camera tehnica trebuie sa se deschida mereu in exterior, ca masura suplimentara de siguranta. Si tot ca masura de siguranta dusumeaua, peretii si plafonul de la camera tehnica pot fi dublati cu un strat suplimentar de beton.

Dimensiunile pentru camera tehnica variaza si sunt in general proportionale cu dimensiunile casei.

Exista insa dimensiuni optime ale camerei tehnice care sunt considerate si dimensiuni minime ale acesteia. Camera tehnica nu poate sa fie mai mica de 2 x 2 metri. Usa de la camera tehnica trebuie sa se deschida in exterior ca masura de siguranta.


Podeaua din camera tehnica trebuie sa fie dintr-un material dur, rezistent, impermeabil si ignifug. In podea trebuie instalat si un sifon, pentru eventualele scurgeri accidentale de apa, mai ales daca in camera tehnica este amplasat si hidroforul. Aparatele din camera tehnica produc zgomote constante fapt care impune localizarea cat mai separat de spatiile din casa.

Camera tehnica trebuie sa aiba masuri de siguranta suplimentare in cazul in care se foloseste combustibil solid pentru centrala termica. Se impune aplasarea camerei tehnice intr-o parte izolata a casei. Este obligatoriu ca aceasta incapere sa aiba ventilatie, iar aceasta sa fie separata de a restului casei.


Daca nu folosesti o centrala cu combustibil solid sau lichid este absolut obligatoriu ca in camera tehnica sa exista o sursa de caldura pentru a preveni inghetarea instalatiilor. Camera tehnica poate avea inclusiv o sursa de apa proprie. Camera trebuie izolata pentru a preveni formarea condensului si trebuie sa aiba sursa de curent.



StelDor Design&Construction:
068 199 777
www.steldor.md
office@steldor.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu